Wywiadówka
Zapraszamy w piątek, 19.04.2024r.
Klasy I i II
godz. 15.45 - s.016, następnie spotkania z wychowawcami klas w salach wg harmonogramu dostępnego w szkole.
klasy III, IV i V
godz. 16.30 - spotkania z wychowawcami klas wg harmonogramu dostępnego w szkole.
klasy 1b, 1i - inny termin
Wycieczka do Pragi
W dniach 4-5 kwietnia uczniowie o profilu technik organizacji turystyki z klasy 2is wraz z opiekunami p. A. Mikielewicz i p. D. Grys wybrali się na wycieczkę do Pragi, którą sami zorganizowali, za co trzeba im pogratulować.
Pierwszego dnia, po godzinnej podróży samolotem i dotarciu autobusem i metrem do centrum Pragi, zwiedzali Rynek Staromiejski oraz uczestniczyli w rejsie statkiem po Wełtawie podziwiając piękną Pragę.
Drugiego dnia wraz z przewodnikiem zwiedzali Hradczany: Klasztor na Strahowie, Pałac Czerniński przy Placu Loretańskim, Zamek Praski, katedrę św. Wita, most Karola, Klementinum, Rynek Starego Miasta, pomnik M. Jana Husa, Ratusz Staromiejski z Zegarem Astronomicznym, Kościół Tyński, Plac Wacława. Wieczorem wspólnie spędzili czas w parku, gdzie znajduje się punkt widokowy, a z jego szczytu mogli podziwiać i obserwować zachód słońca oraz wypatrywać wiele znanych zabytków Pragi. Następnie, trochę zmęczeni, ale zadowoleni, wrócili pociągiem do Rzeszowa. Zapraszamy do galerii.
Lekcje w hotelu Hilton Garden in Rzeszów**** – wycieczka przedmiotowa klasy 3cs
Podczas lekcji pracownia hotelarstwa wraz z nauczycielem zawodu panią Bernadetta Ząbek udaliśmy się całą klasą do Hotelu Hilton Garden In Rzeszów, który zlokalizowany jest w Centrum Handlowym Millenium Hall. Po wejściu do obiektu zostaliśmy ciepło powitani przez obsługę recepcji. Następnie po hotelu oprowadzała nas Pani Monika, która na co dzień pracuje w dziale sprzedaży. Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od obejrzenia Restauracji & Winnica, w której serwowane są śniadania w formie bufetu, a po południu dania a’la carte. Następnie udaliśmy się do centrum konferencyjnego, gdzie niedawno zakończyło się szkolenie oraz kuchni, w której przygotowywane są przekąski serwowane podczas przerw kawowych. Następnie udaliśmy się do części mieszkalnej, gdzie obejrzeliśmy kilka pokoi urządzonych bardzo elegancko i zgodnie z obowiązującymi wymogami kategoryzacyjnymi. /Gabriela/
Na koniec wizyty w hotelu zajrzeliśmy jeszcze do siłowni i pralni hotelowej. Pani Monika opowiadała nam o hotelach franczyzowych i różnych zachowaniach gości hotelowych. Bardzo podobała mi się ta wycieczka. Dowiedziałam się sporo potrzebnych informacji oraz dzięki niej utrwaliłam wiadomości przekazywane przez nauczycieli zawodu w szkole. Mam nadzieję, że jeszcze będę mogła tam wrócić! /Kamila/
Zapraszamy do galerii.
Prezentacja kierunku technik hotelarstwa podczas Dnia Otwartego
10 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbył się Dzień Otwarty, podczas którego uczniowie szkół podstawowych mieli okazję zapoznać się z ofertą naszej szkoły. Młodzież z Technikum Hotelarskiego prezentowała swoje umiejętności w pracowni zawodowej, którą zaaranżowała w hotelowe SPA.
Ósmoklasiści zapoznali się z różnymi stanowiskami występującymi w hotelu m.in. recepcjonista, pracownik housekeepingu, gastronomii, pracownik SPA, bagażowy czy animator czasu wolnego. Uczniowie szkoły podstawowej chętnie brali udział w warsztatach praktycznych pt. „balonowe kreacje” i „dekoracje ręcznikowe” oraz konkursach, w których otrzymywali ciekawe nagrody w postaci kosmetyków i gadżetów hotelowych.
Gościem specjalnym była Pani Katarzyna Czopor dyrektor Hotelu B&B w Rzeszowie. Miłe chwile spędzone w ZSG przybyli goście mogli uwiecznić na pamiątkowych zdjęciach. /p. B. Ząbek/ Zapraszamy do galerii.
Dzień Otwarty w 012
W ramach Dnia Otwartego ZSG pracownia 012 gościła liczne grono ósmoklasistów.
Uczniowie klas 1C, 2gs, 2bs, 3rs oraz 2hs prezentowali nakrywanie stołów, sztukę formowania serwet, sporządzanie koktajli bezalkoholowych i molekularnych oraz umiejętności latte art. Całość dopełniły pokazy doświadczeń z fizyki w gastronomii.
Ciasta na każdą okazję
Przedstawiamy naszą propozycję na weekend i nie tylko.
Jeśli zaczynacie się zastanawiać nad fajnym ciastem, to cukiernicy z 3RS pod kierunkiem J. Janda polecają: malinową chmurkę, ciasto szpinakowe z truskawkami, wuzetkę z kremem bita śmietana, ciasto marmurkowe oraz roladę czekoladowa z naleśników.
Dzień Otwarty
10 kwietnia 2024 zaprosiliśmy wszystkich zainteresowanych podjęciem nauki w naszej szkole, na Dzień Otwarty. Na wydarzeniu zaproponowaliśmy Wam m.in:
- prezentacje kierunków kształcenia
- pokazy kulinarne, barmańskie
- pokaz mody, prezentacje projektów odzieżowych
- lekcje otwarte
- rozgrywki sportowe
- quizy, konkursy
- spotkania z uczniami i nauczycielami ZSG
Dziękujemy wszystkim za przybycie i zapraszamy go galerii.
VI Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce
12 marca 2024 roku odbył się w naszej szkole już VI Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Sztuce, edycja poświęcona stylowi renesansowemu. Zgłosiło się do niego 14 trzyosobowych drużyn reprezentujących następujące szkoły średnie: Zespół Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie, I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie, Zespół Szkół nr 2 w Rzeszowie, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie i II Liceum Ogólnokształcące w Dębicy.
Imprezę uświetniła obecność honorowych gości: Podkarpackiego Kuratora Oświaty mgr Doroty Nowak-Maluchnik i przedstawiciela Wydziału Edukacji – inspektor mgr Jadwigi Miąsik.
Jury w składzie: dr Elżbieta Biesiadecka, dr Sylwia Krupińska i mgr Alicja Kuśta zadecydowało o przyznaniu:
I miejsca drużynie z naszej szkoły w składzie: Emilia Skura, Julia Lekowska i Irmina Świerczek,
II miejsca - drużynie z I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie w składzie: Karolina Kochman, Dominika Pałach i Magdalena Mierzwa
i III miejsca – drużynie z I Liceum Ogólnokształcące w Rzeszowie w składzie: Martyna Bieniek, Maja Jarecka i Magdalena Bednarczyk.
...
Ponadto wyróżnienia przypadły drużynie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie w składzie: Zuzanna Lib, Katarzyna Korbecka i Dominik Wołos oraz drużynom z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie w składzie: Patrycja Słomak, Maja Burak, Anna Konkol oraz Lena Bednarz, Julia Szymandera i Anastasiia Rastvorova.
Jury przyznało indywidualne nagrody: Karolinie Kochman z I Liceum Ogólnokształcącego – Nagrodę dla najlepszego szkicu oraz naszej uczennicy Zuzannie Lib – Nagrodę dla najlepszego przewodnika.
Między turami Turnieju odbyły się dwa pokazy: odzieżowy – ubiorów inspirowanych modą epoki odrodzenia (wykonanych pod kierunkiem mgr inż. Małgorzaty Paśko i mgr inż. Doroty Buczko) oraz cukierniczy - tortów odtwarzających budowle typowe dla architektury renesansowej (przygotowanych przez mgr Joannę Jandę, mgr Katarzynę Opalińską, mgr inż. Przemysława Lisa, mgr inż. Martę Lewek we współpracy z uczniami: Dmytro Hlushko z klasy 2rs oraz Karolina Skoczylas i Kinga Baran z klasy 3rs).
...
W imieniu gospodarzy imprezę otworzył dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych mgr Marcin Purgacz, a zakończyła wicedyrektor mgr Katarzyna Leńczyk.
Tegoroczna edycja Turnieju została objęta Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Rzeszowa i Patronatem Medialnym miesięcznika społeczno – kulturalnego „Nasz Dom – Rzeszów”.
Nagrody dla laureatów ufundował anonimowy sponsor.
W prace związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem Turnieju zaangażowani byli: mgr Małgorzata Cios, mgr Dorota Grys, mgr Grzegorz Wałecki oraz pan Andrzej Przywara oraz pracownicy administracji i obsługi pod kierunkiem mgr inż. Jakuba Kuczmy.
Uczniowie pomagający przy organizacji imprezy to: Julia Baran, Milena Bartoszek, Laura Długoń, Liwia Wisz i Weronika Wadowska z klasy 3es oraz Ewa Cencora, Anna Hussain, Aleksandra Skubis, Wiktoria Sumara, Zuzanna Zdeb i Sebastian Wójcik z klasy 4ds.
Za przygotowanie i przeprowadzenie imprezy odpowiedzialne były: mgr Bożenna Ochenduszko, mgr Małgorzata Bełch i mgr Agnieszka Zięba. Zapraszamy do galerii.
Wielkanocne życzenia
Stoły Wielkanocne tradycyjnie i współcześnie
Zbliżają się Święta Wielkanocne. Klasa 1C prezentuje etapy nakrywania i dekorowania stołu wielkanocnego - kreatywnie łącząc elementy tradycyjne i współczesne. Zapraszamy do galerii.
Światowy Dzień Kelnera w naszej szkole
Zobaczcie jak w Zespole Szkół Gospodarczych obchodzono Światowy Dzień Kelnera. To już 14 raz świętują uczniowie w zawodzie Kelner.
W tym roku program i bufet z napojami przygotowała klasa 2bs, 3rs, 4as pod bacznym okiem p. D. Richert i p. W. Ozóga. Z niecierpliwością czekamy do 25 marca 2025 roku.
Pozdrawiamy wszystkich kelnerów i zapraszamy do galerii.
Strona 3 z 3