Z ogromną przyjemnością informujemy, że nasza szkoła znalazła się na liście beneficjentów objętych wsparciem finansowym w ramach Priorytetu 3 Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na rok 2025. Kwota dofinansowania wynosi 12 000 zł, zaś 3 000 zł to wkład własny organu prowadzącego. Program jest realizowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego we współpracy z Ministerstwem Edukacji jako Operatorem Priorytetu 3. Narodowy Programu Rozwoju Czytelnictwa ma na celu przede wszystkim wzbogacenie księgozbioru biblioteki szkolnej w szczególności o nowości wydawnicze, lektury, zakup elementów wyposażenia biblioteki szkolnej, a także promocję czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży.
Po konsultacjach z Radą Rodziców, Samorządem Uczniowskim i Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką w Rzeszowie w zakupiono 376 woluminów. Są to atrakcyjne dla bestsellerowe pozycje – powieści obyczajowe i historyczne, kryminały, literatura fantastyczna i książki psychologiczne i biograficzne. Pełna lista książek znajduje się tutaj.
Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli, rodziców oraz pracowników szkoły do wypożyczania książek z naszej szkolnej biblioteki i do udziału w organizowanych akcjach czytelniczych. Zapraszamy do galerii.

Uczniowie klasy 3R i 4AS wraz z opiekunami uczestniczyli w szkoleniu z lodziarstwa rzemieślniczego w Hucisku Jawornickim.
Dzięki zaangażowaniu właściciela zakładu Pana Tomasza Szybiaka oraz pracowników mieliśmy okazję poznać tajniki rzemieślniczej produkcji lodów, dowiedzieć się, jak powstają naturalne smaki oraz zobaczyć, ile pasji i serca można włożyć w tworzenie prawdziwego, regionalnego produktu. Te warsztaty były dla nas nie tylko lekcją zawodu, ale też wspaniałą inspiracją do dalszego rozwoju w branży cukierniczej.
Otwartość, serdeczność i chęć dzielenia się wiedzą Pana Tomasza i jego wspaniałej załogi sprawiły, że warsztaty były nie tylko pouczające, ale też pełne radości i dobrej atmosfery. Serdecznie Dziękujemy za poświęcony czas, ciepłe przyjęcie oraz słodki smak tradycji, który na długo pozostanie w naszej pamięci.
W dniu 15 października 2025 roku odbyły się eliminacje szkolne XXX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Tematyką wiodącą olimpiady w roku szkolnym 2025/2026 jest: "Żywność wysokoprzetworzona".
Spośród uczestników etapu szkolnego do rozgrywek okręgowych zakwalifikowano troje uczniów: Maksymilian Bieś 4bs, Paulina Panek 5as, Gabriela Michna 4bs.
Uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach olimpiady.
W środę całą klasą wybraliśmy się na wycieczkę do Łańcuta. Wyjazd zorganizowała nasza wychowawczyni B. Ząbek i pan, który uczy nas języka polskiego. Celem wycieczki było głębsze poznanie romantyzmu na lekcji muzealnej poświęconej temu tematowi. Do Łańcuta pojechaliśmy pociągiem. Po krótkim spacerze po mieście dotarliśmy do zamku. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od ogrodów, w których znajdował się tzw. Zameczek. Przewodniczka szczegółowo opisała nam jego elementy oraz powiedziała parę zdań o parku rezydencji. Po powrocie do głównego zamku pierwszym pomieszczeniem, które odwiedziliśmy, była sala jadalna. Następnie przeszliśmy do kolejnych sal bogato zdobionych i pełnych oryginalnych mebli z XVIII i XIX wieku. Na ścianach wisiały portrety dawnych właścicieli, a w jednym z pokoi znajdował się fortepian, na którym grane również i dziś są koncerty. Moim ulubionym miejscem w całym zamku był korytarz ozdobiony rzeźbami i malowidłami kwiatów, który wyglądał jak ruiny starożytnego greckiego ogrodu. Będąc tam, miałam wrażenie, jakbym naprawdę się w nim znajdowała.
Podczas lekcji muzealnej pani przewodnik opowiadała nie tylko o architekturze, ale także o dziełach sztuki i literaturze epoki romantyzmu. Wspomniała również o filmach, które były kręcone na zamku i w jego ogrodach. Po zakończeniu zwiedzania poszliśmy na rynek miasta, gdzie mieliśmy chwilę przerwy, by coś zjeść i odpocząć. Później wróciliśmy do zamkowych ogrodów nad małe jeziorko, przy którym spędziliśmy trochę czasu na wspólnych rozmowach. Po wszystkim udaliśmy się na stację kolejową i wróciliśmy do Rzeszowa. Wycieczka, moim zdaniem, była udana. Dzięki niej mogliśmy lepiej zrozumieć romantyzm i zobaczyć, jak piękne zabytki mamy tak blisko siebie a także lepiej się poznać. /Julia 1C/
W piątek 31 października 2025 w Galerii Miejskiej przy Zespole Szkół Plastycznych odbyła się oficjalna konferencja promująca I Kongres Kultury Podkarpacia "Tożsamość – Dialog – Przyszłość", który odbędzie się w listopadzie w Rzeszowie.
Uczestnikami konferencji było wiele znamienitych osób, tym bardziej cieszy nas, że uczniowie ZSG mogli uczestniczyć w przygotowaniu tego wydarzenia.
Zapraszamy do galerii.
Kelnerzy z 1B pod kierunkiem Pani Joanny Janda aktywnie wzięli udział w programie realizowanym w ramach Tygodnia Zdrowia. Przygotowali między innymi zdrowe i kolorowe posiłki.
Jednym z pomysłów na uczczenie dnia niemieckiego było zorganizowanie przez kelnerów z 1B pod kierunkiem Pani Joanny Janda mini kawiarni, gdzie Dyrekcja, nauczyciele oraz uczniowie mogli spróbować tradycyjnych niemieckich wypieków i napojów bezalkoholowych m. in. Apfelschorle czy Spezi. Gratulacje!
W dniu 23 listopada 2026 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbył się I etap OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMIADY WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI Z ZAKRESU PROJEKTOWANIA I WYTWARZANIA ODZIEŻY. Celem olimpiady było nie tylko sprawdzenie poziomu wiedzy uczniów, ale również rozwijanie ich pasji i zainteresowań związanych z modą.
Uczestnicy zmierzyli się z różnorodnymi zadaniami, które obejmowały zarówno analizę trendów modowych, jak i praktyczne wyzwania z zakresu kroju i szycia.
Do II etapu olimpiady, który odbędzie się już w styczniu zakwalifikowało się 14 uczestników. Gratulujemy!
27 października 2025 roku, z inicjatywy Wydziału Kultury i Dziedzictwa Narodowego Urzędu Miasta Rzeszowa, uczniowie należący do Klubu Czytelniczego wzięli udział w akcji porządkowania Starego Cmentarza przy ul. Targowej. Młodzież oczyszczała płyty nagrobne z mchu, grabiła liście i dbała o otoczenie zabytkowych pomników, przyczyniając się w ten sposób do zachowania pamięci o dawnych mieszkańcach naszego miasta.
W działania włączyła się również Wiceprezydent Rzeszowa, pani Krystyna Stachowska, która wspierała uczniów podczas pracy i podziękowała im za zaangażowanie w troskę o wspólne dziedzictwo. Na zakończenie akcji uczestnicy złożyli kwiaty na grobowcach weteranów oraz zasłużonych Polaków, oddając im hołd i wyrażając szacunek dla ich dokonań.
Nasza uczennica Karolina Kwolek odbierała nagrodę na XXIV konkursie Podkarpackiej Nagrody Gospodarczej w dziedzinie produktów "Smaczne bo Podkarpackie" Gratulujemy sukcesu.
Uroczystość odbyła się w ZEN.COM Centrum Wystawienniczo Kongresowym w Jasionce. Nagrodę wręczał Marszałek Województwa Podkarpackiego.
W czwartek, 23 października, w naszej szkole odbyło się inspirujące szkolenie z linii wegetariańskich produktów marki Nestlé Garden Gourmet. Pod okiem doradcy kulinarnego Piotra Sękali, nasi uczniowie przygotowali pyszne dania, poznając nowe sposoby wykorzystania roślinnych składników w kuchni.
To była nie tylko nauka, ale też świetna zabawa i okazja do odkrycia, że kuchnia wegetariańska może być naprawdę smaczna i różnorodna!
Z dumą informujemy, że nasi uczniowie osiągnęli znaczące sukcesy podczas Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego w Trebišovie (Słowacja). Temat tegorocznej edycji to "JESIEŃ NA TOKAJI".
W kategorii „Kucharz”, Norbert Gniewek zdobył II miejsce, wykazując się doskonałymi umiejętnościami, kreatywnością oraz pasją do gotowania.
W kategorii „Cukiernik”, Katarzyna Hus zajęła III miejsce, prezentując wyjątkowy talent, precyzję i artystyczne podejście do sztuki cukierniczej.
Uczniów do konkursu przygotowały nauczycielki: pani Katarzyna Bomba oraz pani Anastazja Porada. Serdecznie gratulujemy naszym uczniom i opiekunom! Jesteśmy dumni z ich osiągnięć oraz wspaniałej reprezentacji naszej szkoły na arenie międzynarodowej.
Strona 1 z 3
© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025