W Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XIV edycja konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Głównym celem imprezy jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o naszej regionalnej tradycji kulinarnej oraz łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji były pierogi i jesienne desery. Konkurs jest kierowany do uczniów ZSG i jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych zespołów uczniów klas drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.

I miejsce zdobyła drużyna z klasy III BS w składzie Wiktoria Łakomy i Weronika Leśniak z pierogami dominikańskimi i szarlotką w słoiku; II miejsce – Przemysław Kapusta i Weronika Bieryt z klasy III PS z pierogami z kaszą i twarogiem w sosie grzybowym i podkarpackimi śliwkami pod kruszonką; III miejsce Sandra Więcław i Antonina Skura z klasy III BS z pierogami z kaszą jaglaną w sosie borowikowym oraz jabłkiem pieczonym w sosie rumowym.

Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia ze strony dyrekcji ZSG, Rady Rodziców oraz sponsorów, którzy ufundowali nagrody. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2024

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.