Artykuły archiwalne
Celebrowanie dnia czekolady 12 kwietnia, może być okazją do zabawy, uczenia się i eksperymentowania z różnymi smakami i teksturami czekolady.
W takim dniu cukiernicy z 3rs przygotowali kilka propozycji. Pracowali oni pod kierunkiem nauczycieli J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek.
Uczniowie klasy 2C kierunek Technik obsługi kelnerskiej oraz klasy 3ds kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych prezentują etapy nakrywania stołów wielkanocnych.
Stoły przygotowane pod opieką nauczyciela Renata Szajna.
W dniach 8 – 10 kwietnia 2025 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbyła się jubileuszowa, XXX edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło: "Jubileusz turnieju. Trzydzieści lat minęło...".
Z przyjemnością informujemy, że pierwsze miejsce w kategorii cukiernik zdobył Dmytro Hlushko, uczeń klasy...
Baba wielkanocna to klasyka, którą uwielbiamy za prostotę i niezwykły smak. Cukiernicy Branżowej Szkoły I Stopnia przygotowali pyszne inspiracje na świąteczny stół.
Babki były przeróżne: cytrynowe, herbaciane, pistacjowe, majonezowe oraz z dodatkiem kakao.
Jeszcze nie ucichły echa Ogólnopolskiego Konkursu „Sztuka przeobrażeń” w ZSG, a już kolejne sukcesy naszych młodych projektantek z klasy 4esTechnikum Przemysłu Mody. Pragniemy poinformować, że na wczorajszym Konkursie dla Młodych Krawców i Projektantów w Poznaniu Emilia Skura za swoją kolekcję pt. „Wielkość blasku” zdobyła 3 miejsce, a Julia Oślizło za kolekcję p.t. „Intimate Power” zdobyła zaszczytne...
Podczas spotkania rodziców z wychowawcami klas organizacja przebiegła niezwykle sprawnie, co było zasługą zaangażowania uczniów z różnych klas. Wielu z nich chętnie pomagało rodzicom w znalezieniu drogi do odpowiednich sal, co z pewnością ułatwiło im dotarcie na wywiadówkę. Przygotowaliśmy również bufet z gorącymi napojami, takimi jak herbata i kawa, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza...
W dniu 9 kwietnia w naszej szkole odbył się Festiwal Nakrywania Stołów Wielkanocnych, wprowadził nas w nastrój świąteczny, który zgromadził uczniów, nauczycieli, dyrekcję oraz pracowników administracji. To wyjątkowe wydarzenie miało na celu celebrowanie tradycji i radości z rodzinnych spotkań, które są nieodłącznym elementem obchodów Wielkanocy. Na festiwalu zaprezentowane zostały pięknie nakryte...
Tegoroczny Dzień Zdrowia klasa 3GSspędziła w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie, gdzie obchodzony był Dzień Otwarty. W czasie wizyty uczniowie mieli okazję zapoznać się z kulisami pracy różnych działów "sanepidu", wysłuchać interesującego wykładu na temat suplementów diety oraz spróbować swoich sił w różnego rodzaju grach edukacyjnych. Szczególnym zainteresowaniem...
10 kwietnia 2025 r. klasy: 3es, 3fs, 4csuczestniczyły w zorganizowanym przez Uniwersytet Rzeszowski Światowym Dniu Turystyki Kulinarnej. Podczas tego wydarzenia o podróżach i doświadczeniach kulinarnych opowiedzieli prelegenci: Bartłomiej Machowski, Aleksandra Sałapatek, Krzysztof Zieliński.
Był również konkurs, którego laureatką została Anna Straciło z klasy 4cs, a także degustacja...




