Artykuły archiwalne
Zwycięstwo naszych uczniów Norberta Gniewka i Adama Bryndzy w XVIII Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2024.
Temat tegorocznego konkursu to: Pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard".
Uczniowie mieli za zadanie przygotować 8 porcji dania głownego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu bemi -glace, oraz 8 porcji deseru talerzowego z
Młodzi cukiernicy klasy pierwszej i trzeciej, bezpośrednio brali udział w warsztatach cukierniczych. Przygotowali i częstowali różnymi wypiekami takimi jak: ciasto kruche z masą makową, ciasto francuskie z masą jabłkową, ciasto drożdżowe z cynamonem. Niepowtarzalna atmosfera towarzyszyła dekorowaniu pierników.
Każdy piernik wykonany przez uczniów był unikalny. Uczestnicy targów przeżyli
...W dniu 12 grudnia 2024 r. uczennica Martyna Mucha z klasy IV technikum hotelarskiego pod opieką Pani Bernadetty Ząbek uczestniczyła w VIII Ogólnopolskim Konkursie Turystyczno – Hotelarskim Mistrz Gościnności Concierge 2024. Konkurs odbył się w Małopolskiej Szkole Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach. W zmaganiach o tytuł "Mistrz Gościnności - Concierge " brało udział 10 uczniów z całej
...W ubiegłym tygodniu klasa 4cstechnik hotelarstwa udała się na konferencję pt. "Turystyka od Kuchni" organizowaną przez Uniwersytet Rzeszowski. Uczniowie ZSG oraz studenci mogli posłuchać o historii kuchni galicyjskiej, ale też spróbować wielu tradycyjnych podkarpackich potraw i przysmaków tj. pierogi z kapustą, sernik krakowski itp. Organizatorzy konferencji "Turystyka od kuchni" podczas
...Biblioteka szkolna po raz kolejny włączyła się w radosne obchody Mikołajek. Jak wiemy Święty Mikołaj kojarzy się wszystkim z postacią ubraną w czerwony strój. Nie dziwi więc fakt, że 6 grudnia polecał wszystkim książki z czerwoną okładką. Na osoby wypożyczające w tym dniu książkę czekały miłe upominki. Dzięki plakatom rozwieszonym na terenie szkoły wszyscy zainteresowani mogli się dowiedzieć o naszych
...„Mały gest może zmienić czyjeś życie.”
Biblioteka szkolna wraz z Samorządem Uczniowskim już po raz kolejny zorganizowała akcję dla Podkarpackiego Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie. Zbieraliśmy produkty żywnościowe z długim terminem ważności, kosmetyki, środki czystości, pieluchy, zabawki, artykuły papiernicze oraz odzież.
Do akcji włączyły się uczennice: Magdalena Arian i Zuzanna Lib z kl. 3cs,
Grupa hotelarzy z klasy 4ESa także gastronomów z klasy 4AS, 4BSodbywała praktykę zawodową na promach pasażerskich SKANIA, POLONIA, które pływają na trasie Świnoujście – Ystad (Szwecja). Dwutygodniowe praktyki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Praktykanci wykonują pracę na różnych stanowiskach m.in. w dziale Housekeeping’u przy sprzątaniu kabin, ścieleniu łóżek, przy
...Listę zakwalifikowanych znajdziesz tutaj.
11.12.2024 roku odbyła się XVI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej – Etap Okręgowy.
Organizatorem Olimpiady jest Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Udział brało 22 uczniów z 12 szkół z województwa lubelskiego i podkarpackiego:
Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
Zespół Szkół nr 4 w Jaśle
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
Zespół Szkół Ekonomicznych
Komitet Okręgowej XVI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w składzie:
przewodniczący: dr hab. inż. Jan Krupa, prof. WSIiZ
zastępca przewodniczącego: mgr Renata Mac – v-ce dyrektor ZSG w Rzeszowie
członkowie zespołu:
Baran Anna– Zespół Szkół nr 2 im. Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu
Płonka Monika– Zespół Szkół nr 3 im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
Sękiel Renata – Zespół Szkół Nr 3 im. Króla Jana