Artykuły archiwalne
25 kwietnia 2025 - piątek
9.00 - Msza święta - Parafia św. Wojciecha i św. Stanisława w Rzeszowie
10.45 - Uroczystość zakończenia roku szkolnego - Aula ZSG
Spotkanie z Wychowawcami:
5a – Dobosz – Byjoś B. sala 204
5b – Lis P. sala 201
5c – Gałan M. sala 18
5d – Hołub D. sala 42
5e – Socha D. sala 114
Kiermasz ozdób świątecznych, połączony ze „Szkolnym Konkursem Wielkanocnym” wprowadził w naszej szkole świąteczną atmosferę. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców. Oceniając prace uczniów brała pod uwagę: pracochłonność, oryginalność oraz zastosowanie różnorodnych materiałów i dodatków krawieckich. Oto wyniki konkursu:
I miejsce Łucja Kocur kl. 5es
II miejsce Amelia Gaj kl. 2i
III miejsce
W okresie przedświątecznym, uczniowie kierunku Cukiernikw Zespole Szkół Gospodarczych mieli szansę stworzyć wspaniałe wielkanocne pierniczki. Wraz z nauczycielką panią Marzeną Borkowską wspólnie upiekli, a następnie udekorowali świąteczne pisanki, baranki, kurczaczki i zajączki.
Każdy wielkanocny pierniczek był piękny i wyjątkowy, a kolorowy lukier zdobiący ciasteczka pozwalał uzyskać efekt
...Celebrowanie dnia czekolady 12 kwietnia, może być okazją do zabawy, uczenia się i eksperymentowania z różnymi smakami i teksturami czekolady.
W takim dniu cukiernicy z 3rs przygotowali kilka propozycji. Pracowali oni pod kierunkiem nauczycieli J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek.
Uczniowie klasy 2C kierunek Technik obsługi kelnerskiej oraz klasy 3ds kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych prezentują etapy nakrywania stołów wielkanocnych.
Stoły przygotowane pod opieką nauczyciela Renata Szajna.
W dniach 8 – 10 kwietnia 2025 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbyła się jubileuszowa, XXX edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań było hasło: "Jubileusz turnieju. Trzydzieści lat minęło...".
Z przyjemnością informujemy, że pierwsze miejsce w kategorii cukiernik zdobył Dmytro Hlushko, uczeń klasy
...Baba wielkanocna to klasyka, którą uwielbiamy za prostotę i niezwykły smak. Cukiernicy Branżowej Szkoły I Stopnia przygotowali pyszne inspiracje na świąteczny stół.
Babki były przeróżne: cytrynowe, herbaciane, pistacjowe, majonezowe oraz z dodatkiem kakao.
Jeszcze nie ucichły echa Ogólnopolskiego Konkursu „Sztuka przeobrażeń” w ZSG, a już kolejne sukcesy naszych młodych projektantek z klasy 4esTechnikum Przemysłu Mody. Pragniemy poinformować, że na wczorajszym Konkursie dla Młodych Krawców i Projektantów w Poznaniu Emilia Skura za swoją kolekcję pt. „Wielkość blasku” zdobyła 3 miejsce, a Julia Oślizło za kolekcję p.t. „Intimate Power” zdobyła zaszczytne
...Podczas spotkania rodziców z wychowawcami klas organizacja przebiegła niezwykle sprawnie, co było zasługą zaangażowania uczniów z różnych klas. Wielu z nich chętnie pomagało rodzicom w znalezieniu drogi do odpowiednich sal, co z pewnością ułatwiło im dotarcie na wywiadówkę. Przygotowaliśmy również bufet z gorącymi napojami, takimi jak herbata i kawa, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza
...