Gala stypendystów
Z radością chcielibyśmy podzielić się z Wami wspomnieniami z wyjątkowej gali stypendystów Primus Inter Pares, która odbyła się niedawno w naszej szkole. To było niezapomniane wydarzenie, które miało na celu uhonorowanie naszych najlepszych uczniów za ich ciężką pracę, zaangażowanie oraz osiągnięcia zarówno w nauce, jak i działalności społecznej.
Podczas gali dyrekcja wręczyła stypendia zasłużonym uczniom, którzy dzięki swojej wytrwałości i pasji do nauki wyróżniają się na tle rówieśników. To dla nas ogromna duma, że mamy takich wspaniałych stypendystów w naszej społeczności.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji tego wydarzenia oraz gratulujemy naszym stypendystom. Jesteśmy pewni, że to dopiero początek ich wielkiej drogi ku sukcesom.
Wycieczka do Krynicy - Zdroju
Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli niedawno okazję odwiedzić prestiżowy hotel Czarny Potok Resort SPA & Konference w Krynicy - Zdroju. Dzięki uprzejmości dyrektora działu gastronomicznego Grzegorza Bartoszka, który jest absolwentem naszej szkoły, oraz innych pracowników hotelu młodzież z klas o profilach gastronomicznych mogła zapoznać się z funkcjonowaniem tego renomowanego obiektu. Hotel Czarny Potok Resort SPA & Konference to nowoczesny kompleks położony u podnóża Jaworzyny Krynickiej. Obiekt oferuje 236 komfortowych pokoi, rozbudowaną strefę SPA, baseny, sauny, restauracje oraz zaplecze konferencyjne.
Dzięki uprzejmości Pana Grzegorza Bartoszka oraz całego zespołu hotelowego nasi uczniowie mieli okazje zapoznać się z funkcjonowaniem nowoczesnego obiektu, poznać standardy obsługi gości oraz realia pracy w różnych działach hotelu. Jesteśmy wdzięczni za serdeczne przyjęcie, profesjonalne oprowadzenie oraz atmosferę otwartości która towarzyszyła podczas całej wizyty. Na zakończenie naszej wycieczki odwiedziliśmy Pijalnie Jana Krynica - Zdrój oraz spędziliśmy przyjemnie popołudnie w Hotelu Klimek. Zapraszamy do galerii.
Ogólnopolski Konkurs Sztuka Przeobrażeń
Tegoroczna VIII edycja konkursu nosiła tytuł „Wspomnienie z wakacji - symbole miast." W konkursie udział wzięli uczniowie następujących szkół:
Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Dębicy.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku w Gdańsku.
Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Grudziądzu.
Katowickie Centrum Edukacji Zawodowej im. Powstańców Śląskich w Katowicach.
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Zespół Szkół Odzieżowo-Włókienniczych w Lublinie.
Zespół Szkół nr 1 im. Władysława Orkana w Nowym Targu.
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach.
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury konkursowe w składzie:
Projektantka i właścicielka Pracowni Mody Ślubnej AFRODYTA pani Kazimiera Nieczaj – przewodnicząca jury.
Projektantka studia mody VISSAVI – pani Jolanta Ślęzak.
Projektantka i właścicielka zakładu Odzieży Damskiej Duet – pani Marta Drozdowska.
Projektantka mody, właścicielka marki, organizatorka imprez modowych w Polsce i na świecie, jej kolekcje można było zobaczyć w Mediolanie, Berlinie, Paryżu oraz w Dubaju - pani Basia Olearka.
Projektantki i właścicielki marki Siostry Kovalove, ich kolekcje prezentowane były na wydarzeniach modowych w takich miastach europejskich jak: Paryż, Rzym, Mediolan, Berlin czy Frankfurt – pani Ewelina Kowal Koc oraz pani Justyna Kowal Walczak.
Trener branży beauty, wykładowca w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu oraz instruktor makijażu w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie pani Iwona Pięknik.
Menadżer hurtowni Galanteryjno - Tekstylno-Odzieżowej pani Karolina Stachowicz.
...
Po owocnych obradach, komisja konkursowa przyznała 3 miejsca i 5 wyróżnień następującym uczestnikom konkursu:
I miejsce Magdalena Sokólska - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Oddziałami Integracyjnymi w Białymstoku.
II miejsce Bohdan Liubych - Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju.
III miejsce Karolina Madej - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Jana Szczepanika w Tarnowie.
Wyróżnienia otrzymali:
Sandra Zajdel - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 im. Jana Szczepanika w Krośnie.
Victoria Kustra -Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Emilia Lisicka - Zespół Szkół Kreowania Wizerunku im. Krzysztofa Kieślowskiego w Gorzowie Wielkopolskim.
Natalia Kęsik - Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Bytomiu.
Gabriela Bujak - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
...
Sponsorami uroczystości byli:
Prezydent Miasta Rzeszowa
Hurtownia Galanteryjno- Tekstylno-Odzieżowa GTO w Rzeszowie
Studio Mody Vissavi
Producent Odzieży Damskiej Duet
Pracownia mody ślubnej Afrodyta
Pracownia strojów historycznych i artystycznych ART - MODA
Firma budowlana GREINPLAST
Biuro Nieruchomości Kwaśniak.
Pani Beata Przeworska prezes zakładu odzieżowego MEN SFIELD w Przeworsku.
Dziękujemy naszym sponsorom, fundatorom nagród i komisji konkursowej.
...
Dziękujemy dyrekcji szkoły w osobach: M. Purgacz - dyrektor szkoły, K. Leńczyk, R. Mac, K. Szmuc-Augustyn -wicedyrektorzy.
Dziękujemy przede wszystkim organizatorom konkursu - nauczycielom przedmiotów zawodowych branży odzieżowej- koordynator Pani D. Buczko oraz M. Pasko, D. Socha, M. Fudali, D. Adamiec- Strend, E. Poszytek, J. Sobuś. Bardzo dziękujemy również nauczycielom gastronomii, cukiernictwa i hotelarstwa Państwu: J. Janda, M. Borkowska, W. Ząbek, L. Żebrakowska, A. Kielar, H. Wyskiel, K. Opalińska, J. Matuła - Hatylak, K. Łuczyński, D. Rogoża, D. Richert, W. Ożóg, G. Wałecki. Za przygotowanie modelek do pokazu dziękujemy Pani B. Gromadzka. Dziękujemy administracji i całej obsłudze technicznej szkoły. Serdecznie dziękujemy Panu A. Przywara, za obsługę muzyczną i komputerową.
Dziękujemy uczniom i modelkom: A. Krupa, W. Kłak, W. Wrona, S. Chuchla, M Cisek, E. Skóra, J. Oślizło, O. Słapińska, G. Guźda, N. Lelek, G. Moskwa, K. Fura. Dziękujemy uczniom klas 1rs, 2rs, 3rs, 1ps, 3 ps, 2b, którzy pod kierunkiem nauczycieli przygotowali poczęstunek. Dziękujemy uczniom klas 1b, 2d, 3as, 3cs, 4as, 4bs, 4ds, którzy pod kierunkiem nauczycieli obsługiwali gości i uczestników konkursu. Dziękujemy obsłudze hotelarskiej - uczniom kl. 3es: A. Barton, D. Chyrva, A. Ciesla, M. Giza, A. Khyl, P. Mierzwa, M. Radchenko, P. Winiarska, K. Ziemba, G. Ziobro oraz uczniowi kl. 5ds M. Nalepa. Dziękujemy młodzieży i nauczycielom, którzy pomagali w przygotowaniu sali 016. Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w organizacji tegorocznego Konkursu. Dziękujemy uczestnikom i ich opiekunom, którzy przyczynili się do organizacji naszego konkursu i zapraszamy na kolejną edycję.
Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania
Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2e uczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu i sytości wysyłanych przez organizm,
- jedzenie z dala od źródeł rozpraszających uwagę, tj. telefon czy komputer, albo jedzenie w samochodzie,
- świadome bycie tu i teraz podczas posiłku i zwracanie uwagi na sensoryczne właściwości żywności tj. smak, zapach, temperatura, struktura,
- dostrzeganie reakcji na jedzenie tj. lubię, nie lubię,
- zauważanie bodźców wewnętrznych, czyli jak czujemy się po posiłku,
- dostrzeganie bodźców zewnętrznych i wewnętrznych, które wywołują potrzebę jedzenia np. miseczka z chipsami w zasięgu ręki, zapach świeżego pieczywa w piekarni.
Studentka UR przedstawiła również Zasadę Zdrowego Talerza oraz poleciła kilka ciekawych przepisów na przekąski do szkoły tj. sałatka z komosą ryżową czy twarogowe placuszki bananowe. Uczniowie technikum hotelarskiego po spotkaniu z panią Sylwią postanowili uważniej spożywać posiłki. Oto jedna z opinii: „Bardzo podobała mi się forma wykładu i treść przekazu, która jest na pewno istotna w moim zawodzie. Teraz już wiem jak układać menu dla gości hotelowych oraz jakie są kluczowe składniki zdrowego posiłku. Z przyjemnością wybrałabym się na podobny wykład.” /Kinga W./ Spotkanie zorganizowała Pani B. Ząbek. Zapraszamy do galerii.
Wycieczka do PANS w Jarosławiu
W piątek, 28 marca, podczas Dnia Otwartego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Jarosławiu uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych mieli okazję zwiedzić uczelnię i uczestniczyć w warsztatach z wizażu. Wycieczkę zorganizowano na zaproszenie Pani Iwony Pięknik kierownika i wykładowcę wydziału kosmetologii.
W wyjątkowym klimacie Jarosławskiej uczelni nasi maturzyści kl. 5es oraz uczniowie klas 4es i 3es mieli realizowany napięty następujący program:
Zwiedzanie kampusu – mieli możliwość zobaczenia sal wykładowych, laboratoriów oraz rozmowy ze studentami i wykładowcami.
Pokazy i prezentacje – mieli okazję zobaczyć nowoczesny sprzęt i poznać technologie wykorzystywane w trakcie zajęć.
Zabiegi kosmetyczne – uczestniczyli w praktycznym pokazie umiejętności studentów kierunku Kosmetologia.
Konkurs z nagrodami – brali udział w nietypowym zadaniu konkursowym, powiązanym z Międzynarodowym Dniem bez Kłamstwa.
Poczęstunek – po intensywnym dniu pełnym wrażeń mieli okazję odpocząć i posilić się.
Była to doskonała okazja, by zapoznać się z ofertą edukacyjną PANS w Jarosławiu i poczuć atmosferę studenckiego życia. Dziękujemy Władzom Uczelni oraz Pani Iwonie Pięknik za wspaniałe przyjęcie i sfinansowanie autokaru. Zapraszamy do galerii.
Warsztaty na temat cyberbezpieczeństwa
Samorząd Uczniowski oraz uczniowie klasy 3hs wzięli udział w zorganizowanych przez Radę Młodzieży Rzeszowa warsztatach na temat cyberbezpieczeństwa, które odbyły się w WSPiA. Prowadzący je, dr Bartłomiej Kowalski, zaprezentował m. in. metody działania hakerów, zagadnienie kradzieży tożsamości, temat nękania oraz związanych z nim konsekwencji karnych.
Nauczyliśmy się lepiej chronić swoje dane, aby świadomie poruszać się w cyfrowym świecie. Chcemy być odpowiedzialni za bezpieczny Internet dla każdego z nas.
Prima Aprilis po francusku
Le poisson d'avril to francuska tradycja związana z obchodami Prima Aprilis (1 kwietnia). Tego dnia uczniowie grup francuskich robili sobie nawzajem żarty i psikusy.
We Francji popularnym żartem jest przyklejanie komuś na plecach papierowej ryby bez jego wiedzy. Kiedy ofiara odkryje psikus, żartowniś woła: "Poisson d'avril!" (czyli "Kwietniowa ryba!").
Dzień Cukiernika - warsztaty dla dzieci
Z okazji Dnia Cukiernika klasa 2R wraz z wychowawcą przeprowadziły warsztaty dla dzieci z Niepublicznego Przedszkola Pinokio w Rzeszowie. Tematem warsztatów była prezentacja zawodu cukiernika oraz przygotowanie różnych pysznych słodkości ulubionych przez wszystkie dzieci. Kontakt starszej młodzieży z przedszkolakami przynosi korzyść obu grupom. Opieka nad młodszymi dziećmi uczy odpowiedzialności i troski o innych. Obserwowanie starszych kolegów daje przedszkolakom poczucie wsparcia i inspiruje do rozwijania nowych umiejętności.
Drodzy Przedszkolacy!
Serdecznie dziękujemy Wam za udział w naszych warsztatach. Mamy nadzieję, że świetnie się bawiliście i zachęcamy do dalszych kulinarnych przygód.
Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start - spotkanie z pilotem
Dnia 27 marca 2025 roku, w ZSG odbyło się spotkanie edukacyjne w ramach projektu „Ciekawa lekcja”, realizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Projekt ten jest skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, a celem jego jest wspieranie rozwoju nauczycieli i podnoszenie jakości kształcenia w szkołach. Ponadto umożliwia rozwinięcie współpracy między nauczycielami a uczelniami wyższymi, co sprzyja wymianie doświadczeń i nawiązywaniu długofalowych relacji edukacyjnych. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy 4CS technik hotelarstwa, a lekcję poprowadził dla nich nauczyciel akademicki WSIiZ w Rzeszowie, zawodowy pilot pan Borys Winiarczyk.
Spotkanie rozpoczęła Pani B. Ząbek nauczyciel przedmiotów hotelarskich w ZSG, która powitała zaproszonego gościa oraz wszystkich uczestników spotkania. Następnie, Pan Borys przedstawił temat lekcji: „Jak zaplanować podróż w chmurach? Od mapy po start”, w której omówił etapy planowania podróży samolotem. Po części wykładowej, uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w dyskusji, która była bardzo aktywna, a uczniowie wykazywali duże zainteresowanie tematem, szczególnie w kontekście przyszłej pracy zawodowej w branży turystyczno-hotelarskiej m.in. lotniczej. Po wykładzie uczniowie w losowo wybranych grupach wykonali przygotowaną przez wykładowcę kartę pracy, w której zaplanowali podróż z Warszawy do wybranego miasta na świecie, biorąc pod uwagę: cel podróży, odległość, plan lotu, dokumenty podróżne, bagaż itp. Uczniowie chętnie również zadawali pytania m.in. na temat organizacji podróży osób niepełnosprawnych. Udział w spotkaniu uświadomił młodzieży, jak ważne są podstawowe zasady bezpieczeństwa i procedury przed wylotem. „Ciekawa lekcja” okazała się skutecznym narzędziem w poszerzaniu wiedzy uczniów na tematy praktyczne, przydatne w ich przyszłej pracy zawodowej jak i życiu prywatnym. Zapraszamy do galerii.
Smaki Podkarpacia
W dniu 26 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie odbyła się XV edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Smaki Podkarpacia”. Jednym z celów konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o podkarpackiej tradycji kulinarnej oraz łączenie w potrawach tradycji ze współczesnością. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był ser twarogowy.
Do konkursowego jury zostali zaproszeni goście, przedstawiciele Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Trzebownisku p. Dorota Barcińska i p. Kamil Szopa oraz kucharz rzeszowskiej restauracji Konrad Sowa. Konkurs kierowany do uczniów ZSG jak co roku, cieszył się dużym zainteresowaniem. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło sześć dwuosobowych zespołów uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich. Wszyscy uczestnicy doskonale wywiązali się z zadania.
I miejsce Zuzanna Kasprzyk i Adrian Tarka z klasy 1A - "Serniki w trzech odsłonach"
II miejsce Snizhanna Kalavai i Anton Huba z klasy 3P - "Podkarpacki przysmak twarogowy w doborowym towarzystwie smaków słowiańskich"
III miejsce Sandra Patruś i Sofiia Shvaika z klasy 2R - "Sernik gruszkowy"
Organizatorki Marta Lewek i Joanna Janda dziękują za współpracę. Zapraszamy do galerii.
Strona 3 z 3