Dnia 2 kwietnia 2025 roku klasa 2e uczestniczyła w wykładzie pt. Jak komponować posiłki i unikać pułapek podjadania. Spotkanie poprowadziła studentka 3 roku dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego - Julia Śnieżek. Uczniowie usłyszeli, że szybkie tempo życia nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Uważne jedzenie natomiast obejmuje:
- uwiadomienie sobie sygnałów głodu i sytości wysyłanych przez organizm,
- jedzenie z dala od źródeł rozpraszających uwagę, tj. telefon czy komputer, albo jedzenie w samochodzie,
- świadome bycie tu i teraz podczas posiłku i zwracanie uwagi na sensoryczne właściwości żywności tj. smak, zapach, temperatura, struktura,
- dostrzeganie reakcji na jedzenie tj. lubię, nie lubię,
- zauważanie bodźców wewnętrznych, czyli jak czujemy się po posiłku,
- dostrzeganie bodźców zewnętrznych i wewnętrznych, które wywołują potrzebę jedzenia np. miseczka z chipsami w zasięgu ręki, zapach świeżego pieczywa w piekarni.
Studentka UR przedstawiła również Zasadę Zdrowego Talerza oraz poleciła kilka ciekawych przepisów na przekąski do szkoły tj. sałatka z komosą ryżową czy twarogowe placuszki bananowe. Uczniowie technikum hotelarskiego po spotkaniu z panią Sylwią postanowili uważniej spożywać posiłki. Oto jedna z opinii: „Bardzo podobała mi się forma wykładu i treść przekazu, która jest na pewno istotna w moim zawodzie. Teraz już wiem jak układać menu dla gości hotelowych oraz jakie są kluczowe składniki zdrowego posiłku. Z przyjemnością wybrałabym się na podobny wykład.” /Kinga W./ Spotkanie zorganizowała Pani B. Ząbek. Zapraszamy do galerii.