W dniach 6 - 7 marca 2025r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie odbył się Małopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem "Wiosenne przebudzenie". W wydarzeniu wzięli udział uczniowie z różnych regionów Polski, oraz drużyny zagraniczne.
Z naszej szkoły uczniowie zaprezentowali się w dwóch kategoriach. W kategorii kucharz: Norbert Gniewek z klasy 4 AS pod opieką Pani Katarzyny Bomby, oraz w kategorii Cukiernik: Dmytro Hlushko z klasy 3 RS pod opieką Pani Anastazji Porady. Spośród 40 nadesłanych potraw konkursowych w kategorii Kucharz rywalizowało 18 uczestników oraz 16 uczestników w kategorii Cukiernik pod okiem najlepszych mistrzów. W jury konkursu w kategorii Kucharz zasiadał m.in. szef kuchni oraz znany restaurator Andrzej Polan oraz wielu innych kucharzy, cukierników, restauratorów i barmanów z całej Polski. W oczekiwaniu na wyniki konkursu opiekunowie uczestników wzięli udział w pokazie kulinarnym Mateusza Suligi z Restauracji Artesse w Krakowie.
Zwycięzcą konkursu w kategorii Kucharz został uczeń naszej szkoły Norbert Gniewek z klasy 4 AS. Norbert zdobył I miejsce aż pięć razy na przestrzeni dwóch lat, co świadczy o jego wyjątkowym talencie i dużych umiejętnościach kulinarnych. W kategorii Cukiernik Wyróżnienie zdobył uczeń klasy 3 RS Dymytro Hlushko, dla którego również nie było to pierwsze zwycięstwo. Dla chłopaków duże brawa, a opiekunów gratulacje. Zapraszamy do galerii.