W dniach 1 - 6 lutego br. gościliśmy młodzież z Francji, z Plormel. Program pobytu naszych gości z legendarnej Bretanii obejmował przede wszystkim spotkania z ludźmi i odkrywanie bogactwa naszego miasta i regionu, tu szeroko rozumianej Galicji - od Przemyśla po Kraków. Po niedzieli bogatej w liczne atrakcje zapewnione przez rodziny przyszedł czas na poznanie szkoły, a kulminacyjnym punktem byla impreza integracyjna, podczas której przy łakociach przygotowanych przez rodziców, tańcom polskim i bretońskim nie było końca. Nasi francuscy przyjaciele zwiedzili park etnograficzny w Kolbuszowej, mieście partnerskim Ploermel, Przemyśl (gdzie swoich sił jako przewodnik - w języku angielskim, spróbowała nasza uczennica Joanna Bogdan) i Kraków. Wielkim powodzeniem cieszyły się warsztaty: rękodzielnicze - wykonywanie kwiatów z bibuły w stylu lasowiackim, warsztat dziennikarski w TVP Rzeszów oraz kulinarne - w Muzeum Żywego Obwarzanka w Krakowie. Jeśli chodzi o smaki podkarpackie to bezdyskusyjnie najlepiej smakowały pierogi oraz żurek z restauracji Perła Przemyśla.
W marcu, a dokładnie 19, to my wyruszymy na drugi etap tej turystyczno - językowej przygody, gdzie mamy nadzieję zajadać się pysznymi naleśnikami i podziwiać świat ze szczytu Mont Saint - Michel.