Grupa hotelarzy z klasy 4ES a także gastronomów z klasy 4AS, 4BS odbywała praktykę zawodową na promach pasażerskich SKANIA, POLONIA, które pływają na trasie Świnoujście – Ystad (Szwecja). Dwutygodniowe praktyki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Praktykanci wykonują pracę na różnych stanowiskach m.in. w dziale Housekeeping’u przy sprzątaniu kabin, ścieleniu łóżek, przy przygotowaniu statku do przyjęcia pasażerów, pomoc w czasie embarkacji. W recepcji programują klucze w systemie Ving Card, obsługują urządzenia biurowe a także obsługują kasy X2 System. W restauracji, cafeterii, barze czy sekcji dla kierowców serwują dania, napoje i koktajle. Pomagają przy obsłudze gości restauracyjnych, przyjmują i realizują zamówienia (język angielski). W kuchni doskonalą swoje umiejętności przy pracach na wszystkich etapach produkcji oraz przygotowują bufety, wykorzystują nowe techniki ekspozycji i dekoracji takich jak np. carving.

Na zakończenie uczniowie dostają pisemny certyfikat o odbyciu praktyki w dwóch wersjach językowych: polskim i angielskim. Jest to na pewno dodatkowy atut podczas ubiegania się o pracę. Wyjazdy te są niezapomnianą, wspaniałą przygodą, wprowadzającą w życie zawodowe. Zdobywają doświadczenie i umiejętności, które będą przydatne w ich dalszej karierze. Zapraszamy do galerii.

© Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie ⋅ 1919 - 2025

Prywatność
Użytkownik może w każdym czasie samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, np. wyłączając możliwość ich przechowywania na urządzeniu użytkownika lub określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do urządzenia użytkownika. Zmiany ustawień, użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.