Menu

II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Junior Culinary Cap

III edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap odbyła się 5 lutego 2020 roku w godzinach 9:30-15:30 w hotelu Kongresowego Centrum Biznesu w Kielcach. Konkurs Kulinarny organizowany jest według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Organizatorem Konkursu jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

W dobrej kuchni nie jest ważne to co się gotuje, natomiast ważne jest to, czy nam to smakuje - tak brzmiało motto III edycji. Tematem zmagań był filet z kaczki z warzywami korzennymi. Potrawa musiała być zgodna z wcześniejszymi zgłoszeniami zawierającymi recepturę i zdjęcia, jakie wysłali do organizatorów. Naszą szkołę reprezentowała Patrycja Szczepaniak, opiekunem była Beata Łuka. Patrycja musiała przygotować 6 porcji potrawy w nowoczesnej aranżacji w czasie 90 min. Zrobiła to po mistrzowsku, uzyskując zaszczytne II miejsce. Patrycja wykonała pierś z kaczki sous-vide/kaczy demi-glace z wiśniami/raviolo z kaczką/puree z topinamburu/mus dyniowo-morelowy/ziemniak w dwóch odsłonach/oliwa smakowa. Patrycja zdobyła również:
- szkolenia cukiernicze od firmy PRIMULATOR,
- od Akademi Kulinarnej Farutex warsztaty z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych,
- od firmy Unilever szkolenie w Akademii Kulinarnej w Warszawie,
- dodatkowe szkolenie gastronomiczne dla swojej klasy przeprowadzone przez Szefa kuchni,
- puchar od Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej dla najlepszego uczestnika,
Patrycje udzieliła wywiadu dla Telewizji Kielce. Serdecznie gratulujemy wspaniałego sukcesu. Zapraszamy do galerii.

W najbliższym czasie

Dzień Kawy
29 września 2020

Salon maturzystów
17  - 30 września 2020

Dziennik elektroniczny

Biblioteka szkolna

Szczęśliwy numerek

od 28.09.2020 do 02.10.2020

Poniedziałek  ... 28   31
Wtorek   08   22
Środa   29   26
Czwartek   17   10
Piątek   24   33

Partnerzy

 




  

    




 

  

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu